01b

PIECES OF TIME

ART PROJECT IN THE BASEMENT OF NATIONAL ASSEMBLY HOUSE
Curated by NGUYỄN THẾ SƠN

OLD QUARTER FASHION WEEK (#OQFW)

VIETNAM - KOREA JOINT PROJECT “PUBLIC ART FOR BETTER SPACE”

ARTWORK INFORMATION

ARTWORK INFORMATION

Material: Lacquer Installation

Dimensions: 1,8m x 2,3m x 3 Panels

Time: March - October 2018

Location: Vietnam National Assembly House



Material: Composite Relief

Dimensions: 420 cm x 470 cm

Time: October 2017 - February 2018

Location: Phung Hung St, Hoan Kiem Dist., Hanoi, Vietnam

sonmai01a

“Pieces of Time” is the installation - lacquer work inspired by the archeological artifacts of the Ly - Tran dynasties displayed at the Archeological Museum in the basement of National Assembly House. As its name suggests, the work is comprised of 240 “pieces”, which are 240 lacquer paintings.

Placed along the corridor of the museum, the work can be considered the introductory chapter of our nation’s historical - cultural story. The story began with the history of Hanoi - then called Thang Long (“Rising Dragon), which was chosen as the capital city of Hanoi by Ly Thai To, the founder of the Ly Dynasty in 1010, marked the opening of a flourishing period for the country.

Throughout the history of Vietnam, Ly & Tran are considered two of the most prosperous dynasties in different aspects. Choosing the artifacts of these two dynasties for my artwork, I would like to express my aspiration for the thriving development of the country. With the time-honored patterns, the interlocking lacquer paintings express my appreciation for the cultural - historical values and the traditional arts. At the same time, modernized patterns are also incorporated into the work. This not only represents the combination of the past and present, the fusion of different time periods and spaces, but it also indicates the inheritance of the national history and culture.

Using lacquer painting techniques, a traditional Vietnamese form of painting in order to create the decorative details, this work represents our nation’s pride.

 

« The relief is inspired by “Dragon Dance”, a famous Hang Trong folk painting. The meaning of the relief is believed to be amplified when placed in the Old Quarter Hanoi, where this line of paintings were founded, developed and passed down from generation to generation.

Globalization, accompanied by the national economic development, has brought new values and luxuries to our country. Keeping warm and being well fed no longer suffice; we now aim higher, for nice clothes and tasty food. In the old days, ordinary and plain outfits were everywhere to be found on the streets. However, nowadays, world-renowned fashion brands are very much in vogue and easy to spot in Hanoi. Reflecting on both the past and present, you might once wonder what if the lively characters in those folk paintings stepped out of the original artworks and lived in the modern time. That was how the idea of reinventing the “Dragon Dance” painting, with children in clothes of famous brands, crossed my mind.

Behind the relief also lies the intent of a millennial artist to preserve the traditional art and brought a breath of fresh air to Phung Hung arches at the same time. If you have an opportunity to visit the public art space on Phung Hung Street, or simply walk past the relief by chance, don’t hesitate to capture the moment, share it with your beloved one and spread the community with the hashtag “OQFW” (Old Quarter Fashion Week). » 

THE DETAILS

THE DETAILS

THE MAKING OF


THE MAKING OF

01d

Take a closer look to witness how the artwork came to life

The final sketch and the original "Dragon Dance" Hang Trong painting.

The artwork consists 240 pieces of lacquer paintings and took more than 4 months of intense work to create with the help of 2 artists assistants (big thanks to my friend Tịch and Thông).

Location: Mr. Trieu Khac Tien's studio (PhD Lacquer - Tokyo University of Fine Art, Lecturer at Vietnam University of Fine Art)

The artwork was inspired by "Dragon Dance," a Dong Ho folk painting which I happened to  see in Vietnam Museum of Fine Arts. The composition of the final sketch was a re-position based on the original artwork to fit with the arch with additional details.I want to make this artwork with a more durable and unconventional material, so I choose compositie relief rather than just a mural. Big thanks to my friend, Hong Giang, a sculpture-graduated from Vietnam University of Fine Arts helped me turn my vision into reality based on my sketch. Below are some of photos taken during the making of the artwork. 

A quick step-by-step to demonstate the basic process of the artwork

After being polished, 240 "pieces" now being divided and installed into 3 wooden panels of 1,8 x 2,3m.


And lastly, a picture of me next to the artwork!

And finally a pictre of me wearing my specially designed "áo-dài" next to the artwork!

tacgia2
line2
fb4
in3
be3

DESIGNED BY XUÂN LAM © 2018

DESIGNED BY XUÂN LAM © 2018